Kad svijeće dogore

prema romanu Sándora Máraija i adaptaciji Christophera Hamptona

"Detalji su presudni, oni sve povezuju"

- iz knjige "Kad svijeće dogore"

Ako je smrt zadana i neizbježna, onda pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri postaju dominantna i kao kulminacija: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti? Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Márai preskače banalnosti i piše o suštini.
A povratak suštini, za sve nas pomalo je zaboravljena kategorija.

Dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i jedna žena isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetoga suspensa. Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.

"Vidiš, ova tajna koja stoji između nas ima ogromnu moć poput mesarskoga noža koji reže tkivo života dok mu istodobno daje žilavost i čvrstoću. A to nas održava na životu, daje nam neizbježnu svrhu."

Henrik - iz knjige "Kad svijeće dogore"

Henrik: Siniša Popović

Konrad: Goran Grgić

Krisztina: Zrinka Cvitešić / Iva Mihalić

Nini: …podsjećala je na to da u svijetu postoji nešto što nije sebičnost, što nije strast, što nije taština…

redatelj: Branko Ivanda

Nagrade:
 
SINIŠA POPOVIĆ
Nagrada Vladimir Nazor za najbolje kazališno umjetničko ostvarenje, za ulogu Henrika
Nagrada Fabijan Šovagović za Najbolje glumačko ostvarenje, uloga Henrika 
Nagrada hrvatskog glumišta, Najbolja umjetnička ostvarenja, drama, glavna muška uloga, za ulogu Henrika 
 
ZRINKA CVITEŠIĆ
Nagrada hrvatskog glumišta, Najbolja umjetnička ostvarenja, drama, sporedna ženska uloga, za ulogu Krisztine
 
GORAN GRGIĆ
Finale nagrade Zlatni studio za ulogu Konrada