Otključavam srce, otključavam glavu, sve otključavam – stih je kojim počinje ljubavna pjesma o Blatu na Korčuli. I upravo se otključavanjem srca može otvoriti Popina kutija – potpuno nespojiva s onom Pandorinom – u kojoj se nalaze sve pjesme, priče, reportaže i anegdote koje su oslikale život Momčila Popadića. Mome, ili Pope. Ma Popa! Svaka Popina pisana forma bila je jedno malo putovanje, na kojem bi se na kraju, vrlo često, smijali sebi samima. U svakom kutku njegove kreacije, stajao je jedan obični Dalmatinac koji samo jednu želju ima – da svoju zvizdu slidi.

Ova predstava oživljava Popadićeve aforizme i dosjetke vodeći nas kroz splet pjesama koje su na njegove stihove skladali ponajbolji skladatelji hrvatske popularne glazbe, poput Zdenka Runjića i Rajka Dujmića i izvodili velikani scene, pjevači Oliver Dragojević, Meri Cetinić, sastavi Novi Fosili i Metak. Gotovo da nema osobe u ovim krajevima koja ne zna za pjesme ‘Oprosti mi pape‘, ‘Skitnica‘, ‘Tonka‘, ‘Imala je lijepu rupicu na bradi‘ , ‘Čuješ li me jel ti drago‘, ‘Ča je život vengo fantažija‘, ‘Svoju zvizdu slidin‘, ‘Da mi je biti morski pas‘… Sve su nam one u uhu, rado ih pjevušimo jer nas sjete da život i nije ništa drugo vengo fantažija.

“Uvijek mi je drago izvoditi ovaj cabaret, najprije jer jako volim rad Momčila Popadića”, ističe Marjan Nejašmić Banić koji igra u predstavi. “Cabaret je emotivan, duhovit, veseo i publika uvijek jako dobro reagira na njega. Ipak se tu izgovaraju i pjevaju bezvremenski stihovi i rečenice, a prožet je emocionalnošću koje u ovim užurbanim vremenima nema. Ljudi znaju biti baš dirnuti, a neki su i plakali za vrijeme predstave.”

Na svakom gostovanju ove predstave publika pjeva sve pjesme od prvog takta, a uz pokoju sentimentalnu suzu i puno smijeha na kraju uslijede ovacije!

Evo gdje nas uskoro možete gledati i s nama zapjevati:

23.02.2024. Kulturni centar, Vodice

01.03.2024. Makarska

02.03.2024. Briig, Split

17.03.2024. Histrionski dom, Zagreb

foto by: Igor Jakšić
foto by: Igor Jakšić
foto by: Igor Jakšić

Dramaturg: Bojan Brajčić

Izvode: Marjan Nejašmić Banić, Petar Salečić i Bojan Brajčić

Dizajnerica vizuala: Sanja Rocco

Autor fotografije Momčila Popadića: Matko Biljak