6MM - ispovijest o boli i pobjedi

Kroz intimistički i umjetnički pristup, projekt stremi aktivnom sudjelovanju u prevenciji karcinoma dojke te psihološkoj podršci oboljelima i njihovim obiteljima.

"Bitna je poruka koju šalje žena koja je prošla taj dio drugim ženama koje su u tome ili koje će, nažalost, biti u tome. Dok god znaš jednu osobu koja je uspjela u nečemu, znači da možeš i ti. "

- Josipa Pavičić Berardini

6 mm – ispovijest o boli i pobjedi osobno je putovanje jedne žene kroz bolest i borbu s rakom dojke. Monodrama prati žensko lice kroz različite postaje bolesti, od prve sumnje i dijagnoze, preko operacije i liječenja, do konačnog ozdravljenja i razračunavanja s tjelesnim i psihičkim posljedicama bolesti. 

U prvom je planu njezina unutarnja borba koja je u suštini prihvaćanje, ali ne kao pasivno prepuštanje, već kao hvatanje u koštac sa životnim izazovom, iz kojeg izlazi promijenjena i osnažena, prožeta dubljim shvaćanjem života i same sebe. Ova predstava želi u javnom prostoru kazališta progovoriti o bolesti i intimnoj borbi koja se inače odvija u tišini iza četiri zida te dati glas ženskom tijelu u trenutku u kojem je ono najranjivije.

 

 

6mm – ispovijest o boli i pobjedi multimedijalni je projekt čiju cjelinu čine: knjiga, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnim zajednicama. U centru prezentacije formata su Josipa Pavičić Berardini, autorica romana Šest milimetara, i Darija Lorenci Flatz, prvakinja drame HNK u Zagrebu. Redateljice monodrame poznata je domaća koreografkinja, plesačica i redateljica Ksenija Zec. Film je nastao u režiji mlade filmske redateljice Judite Gamulin nominirane za studentskog Oscara 2016. godine za kratki igrani film Cvijeće. 

 

U Hrvatskoj mjesečno oboli oko 250 žena, a više od 90 izgubi bitku s karcinomom dojke. Ova visoka stopa smrtnosti stavlja nas u sam vrh EU. Umjetnički poriv ali i društvena osviještenost i potreba na djelovanje u cilju opće dobrobiti, ponukali su nas na realizaciju multimedijalnog projekta 6mm – ispovijest o boli i pobjedi, s naglaskom na gostovanja u što većem broju lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

Korisnici projekta pronaći će oslonac za emocionalnu stabilnost koja je često presudna za sretan ishod liječenja te razumijevanje i potporu koje im nerijetko ne mogu pružiti ni obitelj ni medicinsko osoblje. Umjetnički projekt služi kao platforma za obradu zdravstvene i društveno goruće teme te time aktivno sudjeluje u prevenciji karcinoma dojke, potičući svijest o važnosti samopregleda i redovitih posjeta liječniku, daje moralnu potporu oboljelima i njihovim obiteljima kroz autobiografsku priču i edukativne razgovore.

Humanitarni ciljevi ovog umjetničkog projekta su prikupljanje sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, te promjena društvene svijesti, posebice žena, o prevenciji, tijeku i terapiji karcinoma dojke.

Iz medija

Autorica romana Šest milimetara: Josipa Pavičić Berardini 

Glumica: Daria Lorenzi Flatz

Redateljica: Ksenija Zec

Dramaturginja: Nikolina Bogrdanović

Redateljica filmskih inserata: Judita Gamulin

Dizajner svjetla i zvuka: Ivan Lušičić Liik

Kostimografkinja: Matija Vuica

Producenti: Marin Leo Janković i Lidija Ivanda   

Produkcija: UO Teatar Erato, Media Punkt, Hoću knjigu, Zagrebačko kazalište mladih

Premijera: 21.5.2018. ZKM, Zagreb