Warning: Undefined array key "options" in /home2/teatarer/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 123
Judith French - Teatar Erato

Judith French

Novac spaja ljude, a dokolica usrećuje. Njegova dokolica su prostitutke prerušene u Judith French. Ona je iduća…

Je li sreća prilika ili je prilika sreća?

Sasvim obična, svakodnevna radnja odlaska do najbližeg kioska po kutiju omiljenih cigareta promijenit će životnu putanju dvoje ljudi. Dotadašnji slučajni prolaznici koji se inače nikad ne bi ni pogledali, jer pripadaju drugačijim miljeima i poslovnim ritmovima, ukrstit će svoje osobne putanje u naizgled bezazlenoj sferi dokoličarskog interesa: djevojka koja se tipičnim obratom današnjeg nemilosrdnog i nesigurnog života, u periodu od samo nekoliko sati, nađe bez posla i unajmljene sobe, i mladić arogantan i bezosjećajan od uspjeha, koji materijalnim priskrbljuje sebi nematerijalno.

Novac spaja ljude, a dokolica usrećuje. Njegova dokolica su prostitutke prerušene u Judith French, no kao što i zarađeni novac ne predstavlja više od trenutnog zadovoljstva, tako i seksualno ispunjenje ne traje duže od vlastitih granica djelovanja. Prava sreća dokolice za ovog mladića bi bila stvarno lice omiljene junakinje. Njegovo posjedovanje. 

Slučaj je htio da to lice nosi djevojka s kioska, sreća je pripomogla da se djevojka nađe u bezizlaznoj situaciji, a naš akter, poput svakog uspješnog brokera, ne propušta dobru priliku. Predstavlja se, šarmira, nudi smještaj i hranu. Njen ulog bi bio samo nekoliko sati dnevno glumiti Judith French; odjevena u kostime, s rekvizitom i replikama iz stripa. Malo, kućno kazalište za jednu osobu. Ništa opsceno i “čudno”. Djevojka je mlada, naivna i dobrodušna. Zaigrana. Ne vidi u tome ništa loše. Nema što izgubiti. Čak joj se i sviđa. Nalazi ga simpatičnim u tim njegovim smiješnim zanosima i fantazijama. 

 

NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA
Judita Franković – nagrada za najbolje žensko glumačko ostvarenje u drami

FESTIVAL GLUMCA VINKOVCI 2009.
Judita Franković – nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu

19. MARULOVI DANI SPLIT 2009.
Judita Franković – nagrada Marul za najbolju žensku ulogu

Ivanka Mazurkijević i Stanko Kovačić (Stampedo) – nagrada Marul za najbolju autorsku glazbu
NAGRADA MARIN DRŽIĆ 2007.
Vlatka Vorkapić – za najbolji dramski tekst (2007.)

Režijska koncepcija predstave Judith French koristi se podjednako filmskim, kao i kazališnim režijskim postupcima. Filmski postupci prisutni su već u strukturi teksta, pa režija iste samo naglašava. Tekst je građen po načelu klasične dramaturgije koja se danas dominantno upotrebljava upravo u polju filmske naracije, a podrazumijeva u oba slučaja fabulativno nizanje scena koje su međusobno odvojene naglim rezovima. Tendencija je predstave tako na vanjskoj komunikacijskoj razini suprotstaviti sadržaj tretiran spomenutim klasičnim narativnim stilom s njegovom formalnom strukturom čija je pak najočitija strategija upotreba i problematiziranje metakazališnih elemenata. 

S druge strane, unutarnja komunikacijska razina će film (odnosno televiziju) tretirati opet na nivou forme, ali također i u sadržajnom aspektu. Na nivou sadržaja u fokusu je preispitivanje jako izražene potrebe čovjeka današnjice za snimanjem i na taj način dokumentiranjem vlastite svakodnevice. Doživljaji i sjećanja nisu dovoljna po sebi, odnosno ne zadovoljavaju kriterije egzistiranja dok se ne dokumentiraju – materijaliziraju i opredmete. 

Po toj je “kritičkoj” potrebi naš broker pravi čovjek današnjice. Zasnivanje režijskog koncepta na dramaturgiji i poetici stripa koje prvenstveno karakteriziraju “lepršavost, lakoća i eskapizam” u formalnom je smislu u očiglednom kontrastu sa samim sadržajem i težinom sukoba unutar situacija kojima ovaj smjera, dok značenjski za cilj ima isti podcrtati i naglasiti.

Dojmovi o predstavi

Raspored prikazivanja
December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Igraju: Judita Franković, Dražen Čuček i Ivan Đuričić / Petar Atanasoski

Tekst i režija: Vlatka Vorkapić

Dramaturginja: Irena Čurik

Majstorica maske i kostimografkinja: Slavica Šnur

Scenografkinja: Petra Held

Autori glazbe: Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić (Stampedo)

Strip-crtač: Nikola Krnjaić

Oblikovatelj svjetla: Zdenko Trandler

Producentica: Lidija Ivanda

Asistentica produkcije: Tamara Babun

Koprodukcija: Ars Septima d.o.o. & TNT

Premijera: Teatar Exit, 5.10.2008.